210 4911504 -506 - 508

Πρ. Δανιήλ 4,Άγιος Ιωάννης Ρέντης 18233 Ελλάδα

rentis@vamvacas.gr

Συμβουλές & Συντήρηση

Ψαλίδια Αέρος και Κονταροψάλιδα

 • Η ιδανική πίεση λειτουργίας για τα ψαλίδια αέρος είναι τα 9-10 Βar.
 • Ο σωλήνας αέρος θα πρέπει να έχει κατά ελάχιστο διάσταση 6x8 mm.
 • Τα ψαλίδια κλάδου πρέπει να καθαρίζονται ανά 2 ώρες και να λιμάρονται για τέλειο κόψιμο!
 • Η καλύτερη γωνία ακονίσματος είναι οι 45 μοίρες.
 • Κάθε 20 ώρες είναι καλό να ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι απευθείας στην είσοδο του ψαλιδιού (ακροφύσιο).
 • Κάθε 20 ώρες είναι καλό να ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι στην μπιέλα του ψαλιδιού που προεξέχει όταν πατάμε την σκανδάλη.

 

Προεκτάσεις Αέρος

Το ξέρατε ότι:

Η χρήση προεκτάσεων άλλου κατασκευαστή μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απόδοση ακόμα και ζημιά στα εργαλεία. Αυτό συμβαίνει γιατί, για την μείωση του κόστους κάποιοι κατασκευαστές τοποθετούν εσωτερικά μικρότερης διατομής μεταλλικά εξαρτήματα και σωλήνες που δεν αφήνουν ικανοποιητική ποσότητα αέρα να περάσει. Επίσης πολλές φορές η απουσία σίτας που να κατακρατά την βρωμιά ή τα φθηνά υλικά που μπορεί να χαλάσουν εύκολα, συγκεντρώνονται και φράσσουν τις θυρίδες εισαγωγής αέρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα και η δύναμη λειτουργίας.

 

Αεροσυμπιεστές Αγροτικών Εφαρμογών

Το ξέρατε ότι:

Η πηγή ενέργειας για να δουλέψουν τα αγροτικά εργαλεία αέρος (συγκομιδής & κλαδέματος) είναι ο βενζινοκίνητος εμβολοφόρος αεροσυμπιεστής. Όσο καλό και να είναι ένα εργαλείο, αν δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα και πίεση αέρα, δεν θα είναι ποτέ αποδοτικό! Αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή μοντέλου, είναι η απόδοση της κεφαλής του αεροσυμπιεστή να υπερκαλύπτει την απαίτηση κατανάλωσης των εργαλείων που θέλουμε να δουλέψουμε.

 

Επιλογή Ελαιοραβδιστικού Αέρος

Τι πρέπει να μας ενδιαφέρει:

 

Για το εργαλείο:

 • Το εργαλείο να μην καταναλώνει πολύ αέρα οπότε να είναι αποδοτικό σε χαμηλή πίεση. Υψηλή κατανάλωση αέρα σημαίνει υψηλή κατανάλωση καυσίμου και απαίτηση μεγαλύτερου αεροσυμπιεστή!
 • Η κίνηση του εργαλείου να είναι τέτοια ώστε να μην μπερδεύονται στα χτένια φύλλα και κλαδιά γιατί αυτό αυξάνει τις ζημιές στο δέντρο.
 • Να είναι εύκολη και γρήγορη η συντήρηση του.
 • Να είναι αξιόπιστο, γιατί δεν παίζει ρόλο αν η επισκευή θα κοστίζει λίγο αλλά ότι εκείνη την μέρα χάθηκε η συγκομιδή και πληρώθηκαν μεροκάματα χωρίς αποτέλεσμα.

 

Για το δέντρο:

 • Να μην σπάνε τα κλαδιά και να πέφτουν όσο το δυνατόν λιγότερα φύλλα.
 • Ο καθαρισμός των φύλλων και κλαδιών πρίν το σάκιασμα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό όφελος.
 • Να μην τραυματίζεται το δέντρο γιατί αυτό επηρεάζει την επόμενη σοδειά.

 

Για την ελιά – το λάδι:

 • Στην περίπτωση της βρώσιμης ελιάς μία έντονα σημαδεμένη ελιά χάνει την αξία της, ενώ στην περίπτωση της ελιάς παραγωγής λαδιού το έντονο χτύπημα επιταχύνει την διαδικασία οξείδωσης με αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας και την μείωση της ποιότητας του παραγόμενου λαδιού.

 

Γάντζος δόνησης βενζινοκίνητος

Συμβουλή:

Επειδή οι βενζινοκίνητοι δονητές είναι βαριά εργαλεία που καταπονούν το σώμα, καλό είναι κατά την χρήση να τοποθετείται πρώτα ο γάντζος στο κλαδί που θέλουμε να τινάξουμε.

Μετά ο χειριστής θα αφήσει το βάρος του δονητή να πέσει πάνω στο κλαδί και όχι στο σώμα του. Στο τέλος θα ενεργοποιήσει ( με πάτημα σκανδάλης) την δόνηση, οπότε το μεγαλύτερο μέρος του βάρους και της δόνησης θα είναι στο δέντρο και όχι στο σώμα του.

 

Γάντζος δόνησης αέρος

Συμβουλή:

Για την συλλογή του κελυφωτού φυστικιού, που καλλιεργείται εντατικά στην χώρα μας, προτείνουμε την χρήση του πλάγιου γάντζου (κλειστού τύπου). Το εργαλείο πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση μισού έως ενός μέτρου από το άκρο του κλαδιού και ο χειριστής δεν χρειάζεται να επιμένει στην δόνηση του κλαδιού. Τρία με πέντε δευτερόλεπτα δόνησης είναι αρκετά για να ρίξουν όλα τα γεμάτα φιστίκια (ανοιχτά και κλειστά) αφήνοντας τα κούφια πάνω στο δέντρο και το κυριότερο χωρίς να σπάσουν τα μαλακά κλαδιά (τσαμπιά –κούνοι).

 

Λίπανση Ελαιοραβδιστικών

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Το λάδι που χρησιμοποιούμε για την λίπανση της κεφαλής, εκτονώνεται μέσα από αυτήν σε μορφή νεφελώματος και μέρος αυτού επικάθεται στο ελαιόδεντρο και στον καρπό.

Ο σχεδιασμός τον εργαλείων της Campagnola και οι θέσεις όπου υπάρχει η εκτόνωση του αέρα μειώνουν στο μέγιστο εφικτό τον ψεκασμό προς το δέντρο αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να τον εξαλείψει κατά 100%.

Για την μείωση του φαινομένου καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα λιπαντικού, όπως επίσης να φροντίζουμε το καπάκι που υπάρχει στην μέση της κεφαλής να είναι πάντα στην θέση του.

Η ιδανική ποσότητα, με λάδι Campagnola, για την σωστή λίπανση του εργαλείου είναι 2-3 σταγόνες το λεπτό, ενώ με άλλου τύπου υποδεέστερης ποιότητας λάδι μπορεί να είναι η διπλάσια ή ακόμα και η τριπλάσια.

 

Σωλήνας πεπιεσμένου άερα

Συμβουλές για την προστασία του:

Οι δύο κύριοι «εχθροί» του σωλήνα είναι, στην εξωτερική πλευρά, η ηλιακή ακτινοβολία που διαβρώνει και ξεραίνει τον σωλήνα και στην εσωτερική πλευρά, διάφορα υγρά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για λίπανση που όμως είναι ακατάλληλα!

Για αυτό αποθηκεύετε τον σωλήνα κατά τους μήνες που δεν τον χρησιμοποιείται, σε κλειστό σκιερό χώρο και μην χρησιμοποιείτε καμμένα λάδια ή υγρά φρένων ή άλλα ακατάλληλα για λίπανση υγρά καθώς θα «κάψουν» εσωτερικά τον σωλήνα ή θα τον βουλώσουν ενώ σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσουν ζημιά στο εργαλείο σας.

 

Χειρολαβή εργαλείων

Μία ανεξάρτητη χειρολαβή μπορεί να είναι χρήσιμη για τοποθέτηση σε κονταροπρίονο και την χρήση του ως χειροπρίονο ή ακόμα και σε ελαιοραβδιστικό για μάζεμα ελίων από στις κλάρες που έχουν κλαδευτεί.

Η χειρολαβή είναι ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ που ταιριάζει σε όλα τα εργαλεία Campagnola.

 

Ηλεκτρικά εργαλεία μπαταρίας σε σύγκριση με μηχανήματα γεννήτριας

Πρόταση εξοικονόμησης χρημάτων:

Το Alice καθώς και το Hercules πρέπει να τροφοδοτούναι μόνο από μπαταρία καθώς δεν είναι κατασκευασμένα για λειτουργία με γεννήτρια ή δυναμό οπότε οι εναλλαγές τάσης θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην λειτουργία τους. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνουμε βενζίνη για να παράγουμε ρεύμα από την γεννήτρια, γιατί αυτό έχει πολύ υψηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά το οικιακό ρεύμα που απαιτείται για να φορτίσει την μπαταρία είναι πολύ πιο οικονομικό από την Βενζίνη!

8